Stappenplan AccountView btw-verhoging

Op 1 januari 2019 gaat het lage btw-percentage waarschijnlijk van 6 naar 9%. Als u goederen of diensten levert die onder het lage tarief vallen, geldt deze verandering voor uw verkoopfacturen. Aan de inkoopkant krijgt bijna iedereen ermee te maken en moeten inkoopfacturen met het nieuwe percentage op de juiste manier in de administratie worden geboekt.
 
Als de wijziging naar 9% op de verwachte manier definitief doorgaat, hoe doet u dan de nodige aanpassingen in AccountView? Visma heeft dit versie-onafhankelijke stappenplan opgesteld waarmee u uw administraties gereed kunt maken voor het nieuwe btw-percentage.
 
De wijziging is gepland voor 1 januari 2019. De overheid heeft echter nog geen duidelijkheid gegeven over de interpretatie hiervan. Indien bijvoorbeeld een dienst met het lage btw-tarief in december 2018 wordt geleverd, maar pas in januari 2019 wordt gefactureerd, moet dan 6% of 9% btw worden berekend?
 
Visma veronderstelt dat het moment van leveren bepalend is. Mocht binnen uw administratie de factuurdatum bepalend zijn, dan is de werkwijze eenvoudiger, want dan houdt u deze datum aan. Zo bent u dus in beide gevallen goed voorbereid op het afhandelen in AccountView.
 
Let op: ondersteuning op deze functionaliteit is vanaf versie 9.7a. Voor de electronische aangifte voor 2019 hebt u de laatste service packs nodig. Heeft u vragen over AccountView? Neem dan contact met ons op.
 
Als u zich afvraagt welk percentage u moet gebruiken, raadpleeg dan uw accountant, de BelastingTelefoon of de website van de Belastingdienst.