Hoe kiezen ZZP’ers boekhoudsoftware?

Door Ramon Muste – leestijd: 5 minuten

Je hebt je ingeschreven bij de KvK en je start als eigen baas! Dan moet er een boel geregeld worden. Je hebt een zakelijke bankrekening en je hebt nagedacht over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je werkt vanuit huis, of je hebt de beschikking over kantoorruimte, een winkelpand of atelier. Je website staat misschien ook en je hebt je eerste klanten gevonden. Nu ga je omzet maken en moet je dus je boekhouding gaan bijhouden. Maar hoe kies je als (beginnend) zelfstandig ondernemer een boekhoudpakket?

 

Boekhouden, hoe werkt dat?
Als je überhaupt geen kaas hebt gegeten van het bijhouden van een boekhouding, dan lijkt het misschien lastig om te beginnen met zoeken naar een passende oplossing. Natuurlijk vraag je mensen in je omgeving om advies, misschien klop je bij een administratiekantoor of accountant aan om je te adviseren en zoek je online naar informatie. Echter is online misschien wel zoveel informatie beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
 
Niet gevreesd. Er zijn een aantal zaken die je voor het voeren van je eigen boekhouding  snel en eenvoudig op een rijtje kunt zetten om je softwarekeuze overzichtelijker te maken.
 
De eerste vraag waarop je antwoord nodig hebt, is: ‘Wat moet ik allemaal bijhouden?’ Onderstaand heb ik de belangrijkste zaken die elke boekhouding moet bevatten voor je op een rijtje gezet.
 
Wat moet je bijhouden?

 • Ten eerste hou je een grootboekadministratie Dit is in feite niets anders dan een gecategoriseerd overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo’n administratie bestaat uit zogenaamde grootboekrekeningen op nummer, waarbij je je zakelijke inkomsten en uitgaven groepeert op soort (bijvoorbeeld geleverde producten, telefoonkosten of huisvestingskosten).
 •  

 • Ten tweede heb je een debiteuren- en crediteurenadministratie nodig, waarin de facturen aan klanten (debiteuren) en facturen van leveranciers (crediteuren) komen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke klanten hun facturen hebben betaald of niet.
 •  

 • Vervolgens voer je een inkoop- en verkoopadministratie, waarmee je de verkoopfacturen aan klanten en de inkoopfacturen van leveranciers boekt op je grootboekrekeningen.
 •  

 • Uiteindelijk moet je vanuit je administratie een btw-aangifte Hiermee geef je bij de belastingdienst het verschil aan tussen de ontvangen btw over je verkopen en de btw over je inkopen. De meeste boekhoudpakketten kunnen de gegevens voor deze aangifte met één druk op de knop eenvoudig voor je weergeven of zelfs bij de belastingdienst indienen.
 •  

 • Aan het eind van elk jaar maak je daarnaast een winst-en-verliesrekening. Dit is een overzicht in cijfers van hoe je bedrijf presteert. Er staat bijvoorbeeld in wat je gedurende het kalenderjaar hebt verdiend, wat je eigen vermogen is, welke schulden je hebt aan leveranciers, hoeveel je nog ontvangt van klanten en dergelijke. De uiteindelijke winst die vermeld staat in deze winst- en verliesrekening is de basis voor de te betalen inkomstenbelasting, die je opgeeft aan op de belastingdienst. Ook de winst- en verliesrekening kunnen de meeste boekhoudpakketten eenvoudig voor je samenstellen. Ben je een BV gestart, dan betaal je geen inkomstenbelasting maar vennootschapsbelasting.

 

Als je inzicht hebt in wat je moet bijhouden en dus antwoord op de vraag wat de software minimaal moet kunnen, kun je onder elkaar zetten hoe je wilt dat de software in de praktijk werkt.
 
In de wirwar van aanbieders en termen vraag je je misschien af waar je je softwarekeuze op moet baseren. En wat het je mag kosten. De software moet het jou natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Per slot van rekening ben je liever bezig met je eigen bedrijf, dan met boekhouden.

Ga voor jezelf ten eerste na wat je belangrijk vindt op het gebied van:
 

 • Weergeven van informatie

We hebben gezien dat je zaken als je grootboekadministratie moet bijhouden, maar de weergave van deze gegevens verschilt per leverancier. De meeste moderne oplossingen bieden zogenaamde ‘dashboards’;  grafische weergaves van de inhoud van je administratie. Daarmee kun je in één opslag zien hoeveel omzet je gemaakt hebt en wat klanten je nog moeten betalen, evenals wat jij nog aan je leveranciers moet betalen.

   

 • Gebruiksvriendelijkheid

Als je net begonnen bent met je eigen bedrijf, dan wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de administratie. Een gebruiksvriendelijk pakket dat je je snel eigen maakt, is dus wat je zoekt. Van gerenommeerde leveranciers mag je verwachten dat gebruiksvriendelijkheid bovenaan staat bij het ontwikkelen van de software. Zij bieden dan ook vaak de mogelijkheid om de software tijdelijk te proberen, of om een demo(filmpje) te bekijken, zodat jij kunt bepalen of het bij je past voordat je begint.

   

 • De manier van afrekenen van de software

Veel aanbieders hebben tegenwoordig een afrekenmethode per maand. Je ‘koopt’ de software dus niet, maar je neemt eigenlijk een abonnement. Een voordeel hiervan, is dat je geen hoge aanschafkosten maakt en daarnaast is de software periodiek opzegbaar. De meeste aanbieders geven een duidelijk overzicht van de kosten die je kunt verwachten. Wil je zeker zijn van je zaak? Vraag dan een prijsopgave aan.

   

 • De mogelijkheden van werken in de cloud

Bijna alle leveranciers bieden tegenwoordig cloudsoftware. Zij zetten jouw administratie dan ‘ergens’ op een server. Je vraagt je misschien af of dat wel veilig is. Het gaat tenslotte om jouw gevoelige administratieve cijfers.
 
Zorg dat je een partij kiest die jou goed kan uitleggen waar je data staat. En bedenk dat werken in de cloud veel voordelen heeft. Bijvoorbeeld dat je overal waar je internet hebt, toegang hebt tot je administratie. Bovendien hoef je zelf geen back-ups te maken van je data en loop je geen risico als bijvoorbeeld je laptop het begeeft of je deze verliest.

   

 • De mogelijkheden voor het verkrijgen van support

Zeker als je weinig ervaring hebt met boekhoudsoftware, kan het belangrijk zijn om te kunnen rekenen op snelle support bij gebruikersvragen. Loop je vast en heb je snel hulp nodig? Kijk dan goed naar het aanbod dat de softwareleverancier doet voor support op afstand.
 

Met bovenstaande zaken op een rijtje kun je alvast gaan filteren op de informatie die online te vinden is. Heb je toch nog vragen en wil je advies op maat? Bij Account Software geven wij dagelijks advies aan kleine ondernemers over de mogelijkheden van het voeren van een eigen boekhouding, dus neem gerust contact met ons op.


 
 

Ramon is Accountmanager bij Account Software Groep.
Account Software levert business software voor finance, logistiek en ERP aan het mkb: van gebruiksvriendelijk boekhouden in de cloud voor één persoon tot een volledig geïntegreerd front- en backofficesysteem op meerdere locaties. Het uitgangspunt voor samenwerking is altijd advies op maat, passend bij de bedrijfsprocessen en wensen van de klant.