Roland Nap vertegenwoordigt Visma op Vasaloppet 2016

Langlaufmarathon en Visma Ski Classic ‘Vasaloppet’ 2016 vond plaats op zondag 6 maart en telde 15.799 deelnemers. Met 68 Nederlanders op de startlijst was ons land als niet-sneeuwland goed vertegenwoordigd in Zweden. Roland Nap van Account Software was één van hen en legde de 90 kilometer in de sneeuw met succes af!

 

Over Vasaloppet
Vasaloppet in Zweden is de oudste, grootste en langste langlaufmarathon ter wereld. Vasaloppet is wat voor schaatsers de 11-stedentocht is en voor lopers de New York marathon.

 

De race is geïnspireerd op de barre reis die in 1520 gemaakt werd door de 24-jarige Gustav Erikson Vasa, afstammeling van een invloedrijke Zweedse familie. Gustav werd tijdens de Deense bezetting van Zweden gevangen genomen door de Denen, maar wist te ontsnappen. Tijdens zijn barre tocht naar het noorden van Zweden, wist hij boeren en burgers te overtuigen van de noodzaak van een revolutie. Uiteindelijk leidde Gustav de succesvolle opstand tegen de Denen en werd hij gekroond tot koning. De route die Gustav aflegde, werd de inspiratie voor de moderne versie van de wedstrijd, die vanaf 1922 jaarlijks gehouden wordt.

 

Voorbereidingen – skiën zonder sneeuw?
Roland deed voor de tweede maal mee met deze Visma Ski Classic. Met gebrek aan sneeuw in Nederland waren de voorbereiding met name gericht op duurtrainingen, zoals hardlopen en mountainbiken. Om het echte langlaufen zo dicht mogelijk te benaderen, bracht Roland tevens menig uurtje door met rolskiën, een soort langlaufen op wieltjes. Ook besteedde hij enkele dagen in Duitsland om aan zijn techniek te werken. ‘Want wat ik van tevoren niet wist, is dat het toch wel een heel technische sport is,’ aldus Roland. In de week voor de Vasaloppet deed hij als laatste trainingsonderdeel mee aan de Halvasan, een langlauftocht van 45 kilometer in de Zweedse sneeuw.

 

De intensieve voorbereidingen leidden tot een succesvolle race en een mooie eindtijd. Wij zijn al benieuwd wat Rolands volgende uitdaging wordt!

 

Terug naar nieuwsoverzicht