Digitale factuurverwerking


Ongeveer tien procent van de facturen in Nederland wordt nog per post verstuurd. Veel bedrijven gebruiken inmiddels een e-mail met een pdf-factuur als bijlage. Dit scheelt al veel handmatig werk en print- en portokosten, maar het kan efficiënter. U wilt als ondernemer vast ook dat facturen met zo min mogelijk handelingen correct verwerkt worden in de administratie. e-Facturatie, oftewel het versturen van factuurgegevens van boekhoudsysteem naar boekhoudsysteem, biedt hiervoor uitkomst. Maar hoe werkt het nu precies?
 

Hoe werkt het en wat brengt het?


UBL (Universal Business Language) is het standaard formaat voor elektronische facturering. Het is een codetaal in XML voor gegevensuitwisseling van apparaat naar apparaat en derhalve niet bedoeld om leesbaar te zijn, zoals bijvoorbeeld een factuur in PDF formaat. Vaak wordt dan ook een PDF factuur meegestuurd met het UBL bericht. Door het standaardiseren van gegevensuitwisseling, gaat het verwerken van facturen sneller, foutlozer en eenvoudiger.
 
Bij een e-factuur ligt dus precies vast wat de informatie op de factuur betekent. Factuurgegevens worden in UBL van boekhoudpakket A naar boekhoudpakket B gestuurd en automatisch uitgelezen. Er is dus geen handmatige invoer meer nodig bij het ontvangen van de factuur, hetgeen wel het geval is bij pdf-facturen en papieren facturen. e-Facturatie kan daardoor veel kosten en tijd besparen en fouten voorkomen.
 
Daarnaast kunnen alle foutgevoelige handelingen die met het handmatig verzenden, ontvangen en verwerken van facturen gemoeid gaan, leiden tot slechte relaties met leveranciers en klanten en uiteindelijk zelfs tot een slechte cashflow. Het digitaal verzenden en verwerken van facturen biedt administratieve lastenverlichting en zorgt ervoor dat facturen sneller kunnen worden verwerkt en betaald.
 
Het voordeel voor ondernemers wordt groter naarmate e-facturatie door de hele keten van afnemers en leveranciers omarmd wordt. Des te meer bedrijven gebruikmaken van e-facturatie, hoe groter het voordeel voor alle betrokkenen.
 

Wat past bij mijn organisatie?

Account Software biedt meerdere oplossingen voor digitale factuurverwerking in combinatie met AccountView, waaronder AutoInvoice van Visma, maar ook Elvy en Basecone.
 
Wilt u met één van onze medewerkers de opties digitale factuurverwerking voor uw organisatie bespreken? Bel ons direct op 0318-554680, of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.